Besparen

Besparen met een airconditioning

Een Split Aircosysteem is een lucht-lucht warmtepomp die bekend staat om zijn uitzonderlijk hoge rendement. In feite produceert een airco meer dan 4 tot 7 keer het vermogen dat het verbruikt. Bij De Waal Techniek worden de meest efficiënte merken in de markt aangeboden, die allemaal A++ en A+++ energielabels hebben. Dit betekent dat ze zeer energiezuinig zijn en een milieuvriendelijk alternatief bieden voor traditionele verwarmingssystemen.

Een van de beste voorbeelden van deze efficiënte modellen is de Mitsubishi Heavy SRK25, die een A+++ energielabel heeft. Deze airco heeft een maximale koelcapaciteit van 3,1 kW en een maximale verwarmingscapaciteit van 4,5 kW, terwijl het energieverbruik slechts 0,62 kW is bij koelen en 0,74 kW bij verwarmen. Dit komt neer op een rendement van ongeveer 600%. Bekijk de specificaties van andere modellen voor meer informatie over hun energieverbruik.

Hoe werkt een airconditioning?

Een lucht-lucht warmtepomp, oftewel een airconditioning, bestaat uit twee delen: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit maakt gebruik van een ventilator om lucht aan te trekken. Door middel van de compressor in de unit wordt het koelmiddel opgewarmd, waardoor de lucht wordt verwarmd. Vervolgens trekt de binnenunit deze opgewarmde lucht aan en verspreidt het door de ruimte.

Het is belangrijk om te weten dat de werking van een lucht-lucht warmtepomp omgekeerd kan worden, wat betekent dat het ook gebruikt kan worden om ruimtes te koelen. Met slechts één apparaat kunt u dus gemakkelijk de temperatuur in een ruimte regelen.

Wanneer kies je voor een airconditioning?

Als vervanging voor je elektrische verwarming, zou je kunnen overwegen om een lucht-lucht warmtepomp te installeren. Deze optie verbruikt doorgaans minder energie dan een elektrische verwarming.

Indien je geen centraal verwarmingssysteem hebt, is de lucht-lucht warmtepomp een alternatief voor de cv-ketel. Om meerdere ruimtes te verwarmen, zijn er meerdere binnen-units nodig, waarbij de temperatuur in iedere kamer apart geregeld kan worden. Houd er rekening mee dat tegelijkertijd koelen en verwarmen niet mogelijk is.

Een lucht-lucht warmtepomp is bijzonder geschikt voor kleine, goed geïsoleerde woningen waarbij weinig binnen-units nodig zijn en er weinig warmte verloren gaat. Als je ook verkoeling wilt, is dit systeem een goede optie omdat je slechts één systeem nodig hebt om zowel te koelen als te verwarmen, bovendien is dit een van de meest energiezuinige manieren om je woning te koelen.